fredag 2 september 2011

Köttlobby ligger bakom LCHF

Lågkolydratdieterna som bygger på stor andel kött och fett i kosten är en miljömässig katastrof och bygger på forskning som finansierats av den amerikanska köttindustrin. Det visar Ekots granskning. Dieten bannlyser rotsaker och potatis som kan odlas med relativt liten miljöpåverkan.

Dieten är enligt Ekot en stor belastning för miljön. Deras tester och uträkningar visar att den ger upphov till dubbelt så stora utsläpp av växthusgaser som en diet baserad på Livsmedelverkets kostråd. Det är ju ett känt faktum att köttproduktion innebär en stor belastning på miljön. Men samtidigt är det inte alltid så det är som är bra för hälsan är bra för miljön. det får man acceptera. Vad ska man välja av två onda ting?

Både Dahlqvist och Eenfeldt hävdar att LCHF till skillnad från andra dieter inte påverkats av livsmedelsindustrin. I sin bok Matrevolutionen skriver Andreas Eenfeldt att den vänder sig till dem som "kan se skillnaden mellan trovärdig vetenskap och livsmedelsindustrins reklam".

Men när Ekot granskar de studier som bland andra Eenfeldt och Dahlqvist förlitar sig på, visar det sig att flera av dem är sponsrade av organisationer och företag som har ett direkt intresse i lågkolhydratkost eller ökad köttkonsumtion.Hur tillförlitlig är sådan forskning kan man fråga sig?

Bland finansiärerna finns amerikanska nötköttsbranschen genom National Cattlemens Association, mejeriföretag som Swissmilk och organisationer som är knutna till den amerikanska bantningsgurun Robert Atkins, numera död, men vars fru driver Atkinsrörelsen vidare med storsäljande bantningsböcker, skrifter och föredrag.

Bloggar: ,, , , ,vetenskapkonsument, konsumenter,

1 kommentar:

Anonym sa...

Enligt kostdokotrn så vinner LCHF oavsett finansiering; http://www.kostdoktorn.se/lagkolhydratkost-vinner-oavsett-finansiering

/Sebastian L