måndag 26 september 2011

Hotade fiskarter säljs på sushirestauranger

Stickprov på 43 sushirestauranger i landet visar att alla serverade tropiska jätteräkor och nästan alla färsk tonfisk.Trots täta utfiskningslarm säljer många sushiställen fortfarande ohållbart fångade fiskar och skaldjur.

Stickprovsundersökningen som Naturskyddsföreningen gjort visar att det är dåligt ställt med miljömärkta råvaror på sushitallriken.  Alla undersökta restauranger serverade odlade tropiska jätteräkor, trots att det är väl känt att sådana odlingar får allvarliga miljökonsekvenser. Värdefulla mangroveskogar skövlas för att ge plats för odlingarna vars utsläpp skadar korallrev och lokala ekosystem.

Även tonfisk såldes överallt. Hälften erbjöd den gulfenade som är överfiskad och sju procent serverade den starkt utrotningshotade blåfenade tonfisken. Världsnaturfonden har i sin fiskguide satt rött ljus för köp av både blåfenad och gulfenad tonfisk. Alla använde odlad lax, främst norsk, och en femtedel av restaurangerna hade ål som är akut hotad i hela världen.

Föreningen har även kartlagt utbudet och miljöpolicyn hos några av de största sushigrossisterna. Det visade sig att alla säljer ohållbart fångade eller odlade fiskar och skaldjur, trots att de flesta har en uttalad miljöpolicy.

Dåligt! Bojkotta sushi med utrotningshotad fisk!

Bloggar: ,, , , , konsument, konsumenter

1 kommentar:

Anonym sa...

Det blev lite kul reklam till artikeln.
Jag lade upp en skärmdump här:
http://www.vof.se/forum/viewtopic.php?p=519552#p519552

/Vils