onsdag 31 augusti 2011

Kadmium sprids via avloppslammet och ökar

Professor emeritus Staffan Skerfving vid Arbets- och miljömedicin på Lunds universitet samordnar ett EU-projekt med 22 deltagande länder just på temat metall i mat och folkhälsa. Kadmium utgör största hälsorisken, berättar han.Merparten av allt kadmium vi får i oss kommer från fiberrika spannmålsprodukter, rotfrukter och grönsaker.

En betydande del av Sveriges befolkning har halter som är hälsofarliga. Uppemot 20 procent av de kvinnor i medelåldern som undersökts, boende i Härryda och Göteborg, har halter som överstiger de nivåer som rekommenderas för att förhindra skador på njurar och skelett.

 Förutom effekter på njurar och skelett, där tätheten minskar med ökad risk för frakturer, finns samband mellan kadmium och förtida död, diabetes, cancer i lunga och urinblåsa och östrogena effekter med förhöjd risk för livmoder- och bröstcancer.

En studie av barngrötspulver visar samtidigt att kadmiumhalten i vissa fall kan vara högre än EFSA:s gränsvärde i barngrötspulver. Vilket bedöms som allvarligt, då gränsvärdet är satt för att undvika skadliga hälsoeffekter.

Bloggar: ,, , , , Göteborg, ,kost, , miljö, kostråd, konsument,konsumenträtt,

Inga kommentarer: