torsdag 29 september 2011

Maten en klassfråga

Medelklassen satsar på nyttigt och närproducerat medan arbetaren ofta äter sött och fett. Richard Tellström, filosofie doktor i måltidskunskap, ser måltiden som ett kulturellt fenomen som man inte ruckar på i första taget. Att äta enligt en viss diet ger tex hög status.

Sambanden mellan matvanor och social klass är en av de mer välbelagda. Både svensk och utländsk forskning pekar på det. En studie från Livsmedelsverket visar bland annat att arbetare konsumerar mindre grönsaker, ris och gryn och mer matfett och läsk. Men – påpekar Tellström – det finns även studier som visar att det inte finns ett samband.

Fransmannen Pierre Bourdieus forskning visar att arbetarklassen sällan talar om mat. Det är viktigare att man blir mätt än att man kan beskriva maten. Medelklassen, å andra sidan, hittar ofta på ord för att beskriva sin mat; pastan är al dente, vin beskrivs med fraser som ”svettlöddrande häst”.

Det är så vi svenskar har tänkt på mat. den ska i första hand vara mättande. Hurden smakar och ser ut har mindre beydelse. Tack och lov börjar detta ändras sakta men säkert i och med alla matprogram och kokböcker som produceras.

Bloggar: ,, , , , konsument, konsumenter

Inga kommentarer: