söndag 11 september 2011

Uppumpad glass utan grädde

Grädde, ägg och socker – eller rena kemin. Den billiga glassen har inte många likheter med riktig glass. Men även "finglassarna" pumpas upp med hjälp av kemikalier

Ingen tror väl att Euroshoppers, Coop X-tras eller Willys billiga tvålitersbyttor bara innehåller rena råvaror? Ändå kan man häpna över mängden artificiella ingredienser. Största ingrediensen i Willys vaniljglass är druvsocker. Sedan följer tre sorters fett : raps och kokos samt den kraftigt ifrågasatta palmoljan.Här finns ingen riktig mjölk eller grädde över huvud taget, utan enbart mjölkprotein. Ingen äkta vanilj heller utan bara den helt kemiska vaniljaromen.

Men det främsta kännetecknet på industriglass är emulgerings- och stabiliseringsmedel, något som alla utom två av de undersökta glassarna innehåller. De bidrar också till att producenterna kan blåsa upp glassen så att den blir dubbelt så stor.

Två av glassmärkena i GP:s undersökning utmärker sig genom att inte ha några emulgerings- och stabiliseringsmedel. Det gäller dels Mövenpicks Vanilla dream samt den allra "renaste" och tyngsta sorten Häägen-Dazs Vanilla, som har en föredömligt kort ingredienslista: grädde 39 procent, skummjölk, sockerlösning, äggula, arom, vanilj och socker.

All glass innehåller av naturliga skäl en viss mängd luft, men i Sverige finns – till skillnad från i USA – inga regler för hur stor del av glassen som får bestå av luft.Emulgeringsmedel används i starkt bearbetade livsmedel för att blanda samman ämnen som annars skulle skära sig, som till exempel vegetabiliskt fett och vatten.

Som så många gånger tidigare är det gäller mat är det dyrast som är bäst (Krav odlat och ekologikt också) och billigt=skit. Vi får helt enklet det vi betalar för.

Bloggar: ,, , , , konsument, konsumenter

Inga kommentarer: