fredag 9 september 2011

Mögelgift och bekämpningsmedel i russin

När Testfakta lät analysera sex olika russinfabrikat från svenska livsmedelsbutiker fann man mögelgift i nivåer som låg nästan fyra gånger högre än gränsvärdet i ett av fabrikaten. I ett annat russinfabrikat fanns rester av 26 olika bekämpningsmedel.

De höga halterna av mögelgiftet ochratoxin A, som hittades i Eldorados russin, är mer än tillräckliga för att Livsmedelsverket ska kunna plocka bort Eldoradorussinen från butikshyllan och belägga hela partiet med saluförbud.

Ochratoxin A har visat sig kunna ge njur- och leverskador. I djurförsök har man också sett att höga doser kunnat ge fosterskador, nedsatt immunförsvar och ökad risk för cancer. Giftet kommer inte från någon besprutning, utan beror på att tillverkaren brustit i kontrollen under tillverkningsprocessen.

Laboratoriet som analyserade russinen åt Testfakta undersökte också mängden pesticider, kemiska bekämpningsmedel. Analysen visade att flera av märkena innehöll många olika pesticider. I ett av dem, Sultanien, fanns inte mindre än 26 stycken.

Var och en låg de uppmätta pesticiderna alla under sitt gränsvärde, men det är ändå anmärkningsvärt att så många olika gifter hittas i en och samma produkt. Olika pesticider kan nämligen förstärka varandras giftiga effekter, även om de inte är av exakt samma sort. Inom forskningen talar man om samverkanseffekten, eller cocktaileffekten.

Vad jag kan förstå var inga ekologiska russin testade. Det hade varit intressant att jämföra med.

Bloggar: ,, , , , konsument, konsumenter

Inga kommentarer: