torsdag 15 september 2011

Livsmedelsindustrin kan koka soppa på en spik

Findus säljer fiskgratäng med räksås – lagat på en räka.Campbell kokar svampsoppa på en champinjon.Här är den smaklösa sanningen om färdigmaten. Tidningen Råd & Röns granskning av innehållet i flera olika färdiglagade rätter visar att det i verkligheten endast är sex gram kyckling i kycklingsoppan.Findus fiskgratäng med räksås innehåller en räka – men får smak av räkskal och fiskextrakt.

Trots flaschiga bilder och braskande reklam så är sanningen om färdigmaten att den är framställd så billigt som möjligt för att priserna ska hållas nere.Vi konsumenter är så dumma att vi går på det. I Sverige har vi ju någon konstig uppfattning om att mat ska vara billig i första hand. Smaken och kvaliten kommer i andra hand. Om konsumenterna börjar köpa ekologiskt och krav-märkt så sjunker garanterat priserna där också. Men de kan aldrig bli lika låga eftersom färdigmaten använder sig av kemikalier och vatten för att hålla priset nere.

Bloggar: ,, , , , konsument, konsumenter

Inga kommentarer: