torsdag 15 september 2011

Olivoljan inte nyttigare än annat fett

Olivoljan har tack vare intensiv reklamkampaj fått rykte om sig att vara så nyttig, men enligt Karin Ahlborg är den inte nyttigare än andra oljor. Rapsolja är nyttigare säger hon, men har inte fått samma subventioner och gjorts reklam för med kampanjer som olivoljan, som det närmast har bildats en "kult" kring.

Fett måste vi äta. Det är alla överens om, frågan är vilken sorts fett som är bra för oss och vilket som inte är det? Sedan 70-talet har Livsmedelsverket sagt åt oss att skippa det mättade fettet som finns i mjölkprodukter och kött. Men vad ska vi då äta för fett i stället?Det fettet består i hög utsträckning av vegetabiliska oljor. I verkligheten är hanteringen av de vegetabiliska oljorna inte alls särskilt bra.

Många av oljorna utvinns ur frön med hjälp av extraktionsbensin.Sedan renas oljorna med hjälp av lut, fosforsyra och blekmedel. Reningen är så effektiv att alla naturliga vitaminer och antioxidanter försvinner på kuppen.

De enda oljor som kan beskrivas som naturliga är de som kallpressats och det gäller vanligtvis olivolja och rapsolja.Forskare varnar nu för att vi får i oss alldeles för mycket fleromättat fett och anser att de fleromättade fetterna orsakar cancer, hjärtsjukdom och övervikt. Samtidigt måste vi ha i oss fleromättat fett eftersom det innehåller livsviktiga fettsyror som kroppen själv inte kan bilda – omega 3 och omega 6.Det är inte lätt att vara konsument!

Bloggar: ,, , , , konsument, konsumenter

Inga kommentarer: