Fram till 1980 var Sverige en relativt slank nation. Idag räknas över hälften av alla svenska män och en tredjedel av kvinnorna som överviktiga. Aldrig har frågan om fettet varit mer omstridd än just nu. Varför har vi blivit så tjocka? Vilken roll spelar maten vi äter? Och hur blev fettet så laddat? Erik Haag provar dieten som livsstil.
Är det vettigt att staten ska bestämma vad vi äter? Det räknas tex som hälsofarligt att sälja hemproducerad mat till andra. Ursprungligen var orsaken att man ville undvika matförgiftningar. Att maten dessutom skulle vara god och ge samvaro tänkte ingen på. Därför blev också livsmedelstillverkningen industrialiserad. Därför serverar man nerkyld och inplastad mat till skolor, sjuka och gamla enligt det sk.cook-and- chill-systemet.Därför är det också livsmedelsindustrin som sitter i med i Livsmedelsverkets expertgrupper och bestämmer hur kostråden ska se ut. Vinstintresset går före folkhälsan.
Bloggar: mat ,samhälle, livsmedel forskning, matlagning, matblogg, hälsa, konsument, konsumenter
Är det vettigt att staten ska bestämma vad vi äter? Det räknas tex som hälsofarligt att sälja hemproducerad mat till andra. Ursprungligen var orsaken att man ville undvika matförgiftningar. Att maten dessutom skulle vara god och ge samvaro tänkte ingen på. Därför blev också livsmedelstillverkningen industrialiserad. Därför serverar man nerkyld och inplastad mat till skolor, sjuka och gamla enligt det sk.cook-and- chill-systemet.Därför är det också livsmedelsindustrin som sitter i med i Livsmedelsverkets expertgrupper och bestämmer hur kostråden ska se ut. Vinstintresset går före folkhälsan.
Bloggar: mat ,samhälle, livsmedel forskning, matlagning, matblogg, hälsa, konsument, konsumenter
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar