onsdag 30 september 2009

Ny studie ifrågasätter nyttan med omega 3

Tron på fetterna kan vara överdriven, åtminstone när det gäller hjärt- och kärlsjukdomar, och nu ser Europeiska hjärtföreningen över sina rekommendationer på området

Under nittiotalet började omega 3-fetternas positiva effekt uppmärksammas. Vilket så småningom ledde till att bl a Socialstyrelsen, började rekommendera att man varje vecka skulle äta fet fisk, som är rik på omega 3-fetter, för att bl a minska risken för hjärtsvikt. Men på senare tid har allt fler forskare börjat ifrågasätta den här kopplingen.Den senaste studien visar att det inte finns några samband mellan omega 3 och minskad risk för hjärtsvikt publiceras i dag i tidskriften European journal of heart failure .

Man kan utifrån de senaste resultaten inte helt utesluta att omega tre skulle ha någon effekt, eftersom undersökningar inte är tillräckligt omfattande. Men att effekten av fetterna i alla fall inte är så stor som man tidigare trott. Vilket förmodligen gör att det råd man ger i dag, alltså att man bör äta fet fisk minst två gånger i veckan, kommer att omprövas. De nya rekommendationerna kommer att vara klara våren 2011.

Det här visar vikten av att ta all forskning med en nypa salt och inte okritiskt svälja all information. Det blir i alla fall intressant att följa debatten.

Bloggar:
,, , , ,miljö, Göteborg, SLU, , vetenskap ,kost, kostråd, fett

Inga kommentarer: