fredag 11 september 2009

5000 p-piller per hektar vräks ut på våra åkrar

Det har visat sig att läkemedelsrester och ett stort antal substanser med östrogena effekter sprids till odlingsmarken med slam. Det vidare ödet för dessa ämnen är okänt, men det finns misstankar att de sprids vidare till livsmedel genom en rad möjliga transportvägar, exempelvis med vatten i jordbruksbygdens bäckar och åar, med foder och uppbetad jord till husdjur osv.Halterna i slammet är mycket höga.

Eftersom dessa kemikalier också kan påvisas i slam, skulle det innebära att det totala innehållet av östrogena ämnen i slam motsvarar mer än 2 p-piller per kilo torrt slam. Det skulle innebära en tillförsel av mer än 10.000 p-piller per hektar med en ”femårsgiva” slam. Ett ton slam innehåller då mer än 1000 p-piller. Då man ofta lägger ut slam i form av s k ”5-årsgivor” på cirka 5 ton torrt slam per hektar, tillför man cirka 5.000 p-piller per hektar.

Det finns nu berättigade misstankar att östrogena substanser finns i animaliska livsmedel som mjölk och mejeriprodukter.

Hormonstörande ämnens hälsoeffekter:

Missbildning av könsorgan:

Hypospadi (urinröret mynnar ut fel)

Kryptorkism (en testikel hamnar inte i pungen)

Endometrios (livmoderslemhinna bildas på andra ställen)

Fertilitets- och graviditetsproblem

Cancer i slidan

Bröstcancer

Testikelcancer


Andra effekter av hormonstörande ämnen (Källa bl a http://www.ehponline.org/who/chpt5.pdf ):

Könsfördelning

Minskat spermieantal

Tidig pubertet

Menstruationsrubbningar

Beteende

Immunsystemet


Östrogena ämnen byter skepnad

Det har visat sig att östrogena ämnen kan omformas. En analys av det ursprungliga östrogena ämnet i exempelvis vatten eller livsmedel är vilseledande, om man inte kan påvisa det och sedan påstår att ämnet ”brutits ned”. Men i ett senare skede kan ett konjugat brytas upp (s k dekonjugering) och det ursprungliga östrogena ämnet uppstår på nytt. Man har visat att exempelvis östradiol finns i slammet i högre halt än den mängd som kommer in med avloppsvattnet. Ett ”försvunnet” östrogent ämne kan oväntat dyka upp i något annat sammanhang.

Det är med andra ord svårt att med analyser bilda sig en uppfattning om var denna typ av ämnen kan uppträda. Den enda säkra metoden när det gäller livsmedel är att inte alls föra in dem i livsmedelskedjan.

Källa: Grupp 12: Linus Ellström,
Martin Löfdal och Estelle
Petersson, MVEC11 HT-2007
Läkemedel i miljön
Lunds universitet

Bloggar:, ,, , , , ,miljö, , , Göteborg,jordbruk, odlingsmark, ekologisk odling, SLU

Inga kommentarer: