torsdag 10 september 2009

Kampanj Ren åker - Ren mat

Det har startat en kampanj Ren åker - Ren mat som en reaktion från flera organisationer mot spridningen av avloppsslam på våra åkrar. Initiativet Ren Åker- Ren Mat vill skydda svenska livsmedel och svensk odlingsmark från gifter och föroreningar. Det som tillförs åkermarken såsom gödsel och tillsatt material av olika typer ska vara rent och ofarligt. Så är det inte idag. Allt fler svenska kommuner tillåter att bönderna sprider ut avloppsslam på markerna.

Det är konstigt att det är så tyst om spridningen av avloppslam i media? Varken tidningar eller bloggare tycker tydligen att det är någon viktig fråga. Inte ens bloggarna som handlar om jordbruk , miljö eller
SLU-bloggen tar upp denna fråga. Varför? Stoppar man huvudet i sanden för att man inte vill veta, eller förstår man inte vad det handlar om? Är kunskapen hos konsumenterna för liten eftersom de godkänner att åkrarna där tex vete och potatis odlas gödslas med t ex antibiotika, hormoner och kadmium? Eller är det för att vi dagligen utsätts med budskap om hur farligt allting är inkl. de olika budskapen om vilken kost vi ska äta?
Ett oemotsägligt krav från oss konsumenter borde vara ATT FABRIKANTERNA "GARANTERAR" ATT RÅVARORNA INTE KOMMER FRÅN SLAMGÖDSKLAD ÅKER.Vi har legitim rätt att ställa krav på det vi köper och äter! Och måste hävda den rätten.


Det kommer ständigt nya larm, men för det kan vi inte blunda och låtsas att allt är bra. Vi måste lösa de problem som uppstår med konsumtionssamhället och den tekniska utvecklingen. I det här fallet innebär den att allt som slängs i toaletten och spolas ner i avloppet hamnar I reningsverket där det renas till en del, men långt ifrån fullständigt. Kan vi leva med att förstöra åkrarna för framtiden? Läs också Sveriges Konsumenter i samverkans flygblad !

Bloggar:
, ,, , , , ,miljö, , , Göteborg,jordbruk, odlingsmark, ekologisk odling, SLU

Inga kommentarer: