torsdag 3 september 2009

GRYAB får lägga giftigt avloppslam på våra åkrar

(Bild Gunnar Lindgren)

Det kommunala reningsbolaget GRYAB som ägs av kommunerna runt Göteborg, har certifierats enligt kvalitetssystemet REVAQ. Det låter ju väldigt bra, Men sanningen är att certifieringen bara innebär att man förbinder sig att höja kvaliten på avloppet och ha koll på vad det innehåller . Tio procent, 5 000 ton avloppslam , kommer att läggas ut på åkermark. Det kan bli aktuellt redan under våren 2010. Så det är bråttom att mobilisera krafter mot detta!

Reglerna handlar om att reningsverket ska:
• ha god kontroll på vad slammet innehåller, (Bild Gunnar Lindgren)
• informera
• förbättra kvaliteten på slammet
• arbeta uppströms (Vad innebär det?).

Men det säger inget om att gränsvärden saknas för de flesta av de ämnen som passerar reningsverken, tex läkemedelsrester och andra hormoner, miljögifter,bakterier, radioaktiva ämnen från sjukhus och industrier, kadmium o andra tungmetaller.


Hur ska de kunna "förbättra" avfallet när de inte ens har några gränssvärden för dessa ämnen? GRYAB:s regler säger heller inget om vilka MÄTBARA MÅL man har för verksamheten. Det är regler som inte förpliktar till något. GRYAB har visserligen mätbara mål för fosfor, kväve och organiska material men RESTEN?

Så här skriver GRYAB:

"Slam innehåller näringsämnet fosfor och mullbildande ämnen. Det gör att det är ett utmärkt gödningsmedel. I riksdagens miljömål står att 60 procent avfosforföreningarna i avlopp ska återföras till odlad mark, varav hälften till åkermark till år 2015. Det miljömålet vill vi bidra till att uppnå."

Man får av REVAQ uppfattningen att det mesta avfallet kommer från hushållen, men så är det inte. Det mesta kommer från industrin och dagvattenledningar, dvs regnvatten uppblandat med däcksbitar, asfalt och kemiska tillsatser från rostskydd, koppartak, aluminium mm. (Se bilden). Men det lilla som kommer från hushållen innehåller inte bara bakterier, utan även rester av läkemedel vi stoppar i oss , tex antibiotika, östrogen och cellgifter.

Det låter också bra och "miljövänligt" att vi ska "återföra fosfor". MEN TILL VILKET PRIS????
Att använda ordet "kretslopp" för varje form av spridning av detta riskabla metallavfall är missvisande och vilseledande. (Det finns mer metaller i ett normalt svenskt slam än fosfor).

Konsument-forum Göteborg kommer att agera mot detta vansinne!Gör det du också -Ring, maila, blogga mm. Men framför allt: Bli medlem i Konsument-forum!

Läs remissvaret om avloppslam från
Konsumenter i Samverkan och Jan Erikssons Rapport från 2001 om avloppslammet

Bloggar: , ,, , , , ,miljö, , ,
Göteborg

3 kommentarer:

DAGFINN sa...

Bra Anna
Vad betyder då certifiering enl Revaq? Vad jag förstår, inget om högsta värden på innehåll av farliga ämnen, utan endast att verksamheten administras och dokumenteras på ett seriöst sätt för att bli bättre. Dvs endast en konkurransfördel och för att få bönderna att ta emot skiten.
DAGFINN

Kaktusblomman sa...

Hej Dagfinn!

Tack för påpekandet!Jag har lagt in en annan länk till REVAQ som bättre förklarar vad det är.Mätbara mål saknas så det är svårt att utvärdera verksamheten. Vad menar de med att bli bättre? Gränsvärden saknas också på masso av ämnen.Du har helt rätt!

Hälsningar

Mike sa...

Finns ett annat ord för detta.

Kadmiumförgiftning + mass sterilisering.