fredag 18 september 2009

Antibiotika saknas mot resistenta bakterier

Varje år dör omkring 25 000 människor i EU efter att ha smittats av resistenta bakterier. Två tredjedelar av dödsfallen orsakas av multiresistenta gramnegativa bakterier, som ESBL. De tre spädbarn som avled efter att ha blivit sjuka på Centrallasarettet i Västerås i augusti var smittade med ESBL.

Nya antibiotika saknas
Enligt en ny rapport från det europeiska läkemedelsverket EMEA och den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC har läkemedelsindustrin nästan inga nya antibiotika på gång mot gramnegativa bakterier. Vid en sökning i kommersiella databaser har endast två preparat hittats. Båda är i en tidig utvecklingsfas och kanske inte ens kommer att nå marknaden.

Förebygg infektioner genom bättre hygien och minskad slamspridning
Men en berättigad fråga är om myndigheterna har försökt förebygga infektioner? Dels kan man förbättra hygienen på sjukhus, dels är det en överförskrivning av antibiotika. En stor orsak till att bakterierna blir resistenta kan också vara spridningen av avloppslam på våra åkrar. Läs vad
Besserwisser skriver om avloppsslam och resistensutveckling. Han menar att det är viktigt att sätta in åtgärder inom jordbruket.
"Därför att särskilt djuren utgör både en reservoar och vägstation för patogener på sin väg att mutera till former som kan angripa (d.v.s. smitta) människor. Om vi s.a.s. tränar upp hundratals virus och bakterier att motstå antibiotika, antiviral medel etc, redan innan viruset eventuellt muterar till en för människan smittsam form kommer vi aldrig att kunna framställa medel som fungerar på människor. Och det är vad vi gör genom antibiotikaföroreningar som sprids via jordbruket."


Läs också :En artikel i DN från 19/4 -09 Resistenta bakterier överlever i reningsverk


Bloggar: ,, , , , ,miljö, , , Göteborg,jordbruk, odlingsmark, ekologisk odling, SLU, ,Intressant, lantbruk, vetenskap

Inga kommentarer: