Vi äter allt mer kött, grönsaker, frukt och bär, och sätter också i oss mer choklad, godis och läsk. Däremot dricker vi mindre mjölk och använder mindre matfett, visar Jordbruksverkets senaste statistik.
Konsumtionen av choklad, godis och läsk har ökat kraftigt de senaste decennierna, även om ökningstakten planat ut efter 2000. Choklad och godis har ökat med drygt 50 procent medan förbrukningen av läsk och cider har trefaldigats till 91 liter per år och person sedan 1980. I den senare siffran ingår också mineralvatten.
Skrämmande att läsken ökat så mycket. Den innehåller ju mest sockar och färgämnen. Det borde öka förekomsten av karies, tycker man. Lösgodiset sägs ju ha lett till att vi ökat godiskonsumtionen. Överflödet av godis, priset och exponeringen i livsmedelsbutikerna bidrar säkert.
Bloggar: mat ,samhälle, livsmedel forskning, matlagning, matblogg, hälsa, konsument, konsumenter
Konsumtionen av choklad, godis och läsk har ökat kraftigt de senaste decennierna, även om ökningstakten planat ut efter 2000. Choklad och godis har ökat med drygt 50 procent medan förbrukningen av läsk och cider har trefaldigats till 91 liter per år och person sedan 1980. I den senare siffran ingår också mineralvatten.
Skrämmande att läsken ökat så mycket. Den innehåller ju mest sockar och färgämnen. Det borde öka förekomsten av karies, tycker man. Lösgodiset sägs ju ha lett till att vi ökat godiskonsumtionen. Överflödet av godis, priset och exponeringen i livsmedelsbutikerna bidrar säkert.
Bloggar: mat ,samhälle, livsmedel forskning, matlagning, matblogg, hälsa, konsument, konsumenter
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar