måndag 13 februari 2012

Rester av värktabletter i fisk

Vilda fiskar innehåller mer läkemedelsrester än vad man tidigare har trott, visar en studie som gjorts vid Åbo Akademi och universitetet i Jyväskylä. Enligt tidningen Turun Sanomat är det speciellt mängden värkmediciner som överraskar. Forskarna hittade aktiva ämnen från värkmediciner, till exempel ibuprofen (IPREN t ex), i gallblåsan hos mört och braxen. Däremot hittades inga läkemedel i gäddor.

Eftersom människokroppen för det mesta inte bryter ner mediciner helt och hållet hamnar resterna i avloppet. På reningsverken filtrerar man med den nuvarande tekniken inte heller bort dem. Enligt professor Leif Kronberg som ledde studien bör riskerna med läkemedelsrester utredas närmare, eftersom läkemedel inte hör hemma i naturen.

Det vore ju intressant att veta vilka fiskar som undersökts? Det här resultatet är ännu en anledning till att inte sprida avloppslam i naturen. Visserligen åker det mesta av läkemedlen ut med urinen, men en del av den hamnar också i avföringen och därmed i avloppsslam. Dessutom bör vi absolut inte kasta läkemedel i toan! De åker rakt ut i våra vattendrag!

Bloggar: ,, , , , Göteborg, ,kost, , miljö, kostråd, konsument,konsumenträtt

Inga kommentarer: