tisdag 21 februari 2012

Skiftande kvalitet på fryst lax

Priset på fryst lax varierar kraftigt  Sverige importerade i fjol 4 806 ton fryst laxfilé från Norge. Värde i svenska kronor: 414 miljoner. Medelpriset var drygt 86 kronor kilot i grossistledet. Sverige var förra året Norges näst största exportland av fryst laxfilé efter USA (Källa: www.seafood.no)

I jämförelsen GP:s matkasse,  låg priset på fryst laxfilé i intervallet 120-160 kronor kilot. En snäppet djupare undersökning av prisbilden ger vid handen att priset i ett antal butiker i centrala Göteborg i veckan varierade mellan knappt 80 kronor och mer än det dubbla. I samtliga undersökningar handlar det om fryst laxfilé (salmo salar) från fiskodlingar i Norge.

Det finns flera orsaker till de stora prisskillnaderna , men den viktigaste är vilken typ av råvara som används. Norge exporterar helst lax med beteckningen superior. Men i odlingarna förekommer också så kallad produktionslax. Det är fisk som av olika anledningar gallras ut, exempelvis för att den inte växer till sig tillräckligt bra. Den laxen säljs billigare och det blir ett lägre pris i butik enligt Svensk Fisk.

Det finns också norskodlad lax som är producerad, det vill säga beredd, i Kina. Av konsistensen att döma var den dubbelfryst och av dålig kvalitet. Filéer av högsta kvalitet har i regel en relativt hög vikt, minst 125 gram och upp till 140 gram per filé. Mindre bitar, ned till 90 gram, kommer i regel från stjärtbitar och andra mindre attraktiva delar av laxen och från produktionslax.

Laxkött innehåller naturligt karotenoider som ger den rödaktiga färgen och odlarna kan justera färgen genom att reglera fiskens foder. Om köttet är för blekt har odlaren misslyckats med utfordringen. Vildfångad lax är något helt annat och till ett helt annat pris. Dessutom är laxodlingar inte bra för miljön heller.

Bloggar: ,, , , , konsument, konsumenter

Inga kommentarer: