Hur långt får det maximalt vara från butiken till livsmedlets ursprung för att det kan kallas närproducerat? Den frågan ställde företaget YouGov till sin internetpanel i den stora livsmedelsrapporten Food & Health nu i januari. 18 procent svarade max fem mil. 30 procent tyckte tio mil. Ytterligare 27 procent kunde sträcka sig till 20 mil.
Själva begreppet närproducerat är rena vilda västern. Det enda som är fastslaget är att en vara som tillverkas i en fabrik och sedan säljs över hela Sverige inte får kallas närproducerad.
Men är vad är viktigast? Ekologiskt eller närproducerat? Ska maten transporteras kortare sträckor och komma från närområdet , får vi börja odla grönsaker själva och sluta köpa exotiska. Istället blir det säsongsanpassat- rotfrukter på vintern och frukt& bär på sommaren. Men det är ju helt åt skogen att livsmedslbolagen lurar oss att tro att maten är svensk eller närproducerad när råvarorna kommer från ett annat land eller är tillverkade i ett annat land! De är också oärliga vad gäller ortsnamn och andra benämningar på livsmedel.
Bloggar: mat ,samhälle, livsmedel forskning, konsument, matblogg,miljö, Göteborg, hälsa, vetenskap, kost, kostråd
2 kommentarer:
BRA att Stockholms konsumentförening tar tag i detta och anmäler märkningen som vilseledande. Nu är bara frågan när Stockholms konsumentförening ska anmäla märkningen ”Äkta vara” till livsmedelsverket för granskning? ”Äkta” signalerar ju det genuint traditionella, närproducerade, okonstlade, och naturliga (miljövänligt). Inget av detta gäller för ”äkta vara”. Dessa livsmedel kan ha transporterats runt halva jordklotet, är tillverkade och processade i stora livsmedelsfabriker, är inte odlade på ett miljövänligt eller klimatsmart sätt och de animaliska produkterna kommer från en djuruppfödning som definitivt inte är ”äkta” utan industriell och ibland rena djurplågeriet.
Louise Ungerth säger att ”det ska vara lätt att se vad man köper”. Detta gäller ju inte för äkta vara så varför agerar inte Stockholms konsumentförening i detta fall?
/ Lotten
Det kan man fråga sig?
Skicka en kommentar