Om två år skall EU ha en ny fiskeripolitik på plats. Målet är att förhindra fortsatt utfiskning och i stället skapa förutsättningar för ett uthålligt fiske. Sådant låter sig sägas, men hur skall det göras?
Samtliga deltagare, såväl EU-kommissionens representant Franz Lamplmair som Miljöpartiets Europaparlamentariker Isabella Lövin och ordföranden för Sveriges Fiskares Riksförbund Henrik Svenberg var ense om att fiskeflottorna måste minskas, och direkta subventioner till fisket avskaffas.
Havsmiljöinstitutet inte haft några problem med att fastställa att Kattegatt är överfiskat intill utfiskning. I en färsk rapport konstateras att torskfångsten på 30 år sjunkit från upp emot 20 000 ton per år till påvra 197 ton. Bestånden av kolja, bleka och vitling har blivit så små att de är ekonomiskt ointressanta.
Däremot är det gott om fisk i Öresund med stabila torskfångster kring 2 500 ton år efter år. I Öresund simmar dessutom torsk i alla åldrar, medan torsk äldre än tre år är en sällsynthet i Kattegatt. Och äldre torskhonor är viktiga för reproduktionen.
Havsmiljöinstitutet förklarar skillnaden med att det råder trålförbud i Öresund. Det tillåtna fisket med fasta nät är skonsammare. Småfisken simmar igenom maskorna medan stora romstinna torskhonor inte fastnar utan simmar runt näten. Trålen däremot tar i princip allt, stort som smått, även om selektiva trålar på senare år gjort trålfisket något mindre hänsynslöst.
Med stöd i Havsmiljöinstitutets rapport föreslår Isabella Lövin försök med ett flerårigt trålförbud i Kattegatt. Förslaget borde vara okontroversiellt. Finns det ingen fisk att tråla är det svårt att se några ekonomiska nackdelar med att inte få tråla.
Sammantaget är det svårt att finna logiken i yrkesfiskarnas invändning att trålförbud varken går att genomföra eller är ett lämpligt experiment. Vad har de att förlora?
Förslag om trålförbud borde tas på allvar om vi i framtiden ska kunna äta färsk fisk från närområdet.
Bloggar:mat ,samhälle, livsmedel, matlagning, matblogg, hälsa ,kost, intressant, miljö, konsument, konsumenträtt, konsumenter, alliansen, politik
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar