Onsalakorven innehåller köttråvara från Danmark och Finland. Jag har alltid förutsatt att den var svensk, säger Loise Unger. Hon reagerade kraftigt på uppgiften att Onsalakorven innehåller köttråvara från Danmark och Finland. I dag begär därför Konsumentföreningen Stockholm att Livsmedelsverket prövar om märkningen av livsmedelsjätten Atrias produkt Onsalakorv strider mot gällande regler.
Man kan visst kalla vad som helst närproducerad? Det finns olika uppfattningar om det:
Enligt Scan räcker det att livsmedeln är tillverkade i Sverige, att sedan råvaran kommer från ett annat land har ingen betydelse (!). Organisationen Svenska gårdar tycker att det ska vara producerat inom länet för att få kallas närproducerat. Medan websidan Miljösmart mat menar att närproducerat är mat som produceras förädlas och distribueras inom ett avgränsat område . Websidan Livsmedelssverige skriver att närproducerat är mat som produceras och konsumeras inom ett avgränsat område där avsändaren är tydlig.
Här kan du hitta närproducerade livsmedel:
http://www.innerstaden.se/
http://www.narproducerat.se/
http://www.matvision.se/
Bloggar: mat ,samhälle, livsmedel forskning, konsument, matblogg,miljö, Göteborg, hälsa, vetenskap, kost, kostråd
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar