torsdag 29 september 2011

Maten en klassfråga

Medelklassen satsar på nyttigt och närproducerat medan arbetaren ofta äter sött och fett. Richard Tellström, filosofie doktor i måltidskunskap, ser måltiden som ett kulturellt fenomen som man inte ruckar på i första taget. Att äta enligt en viss diet ger tex hög status.

Sambanden mellan matvanor och social klass är en av de mer välbelagda. Både svensk och utländsk forskning pekar på det. En studie från Livsmedelsverket visar bland annat att arbetare konsumerar mindre grönsaker, ris och gryn och mer matfett och läsk. Men – påpekar Tellström – det finns även studier som visar att det inte finns ett samband.

Fransmannen Pierre Bourdieus forskning visar att arbetarklassen sällan talar om mat. Det är viktigare att man blir mätt än att man kan beskriva maten. Medelklassen, å andra sidan, hittar ofta på ord för att beskriva sin mat; pastan är al dente, vin beskrivs med fraser som ”svettlöddrande häst”.

Det är så vi svenskar har tänkt på mat. den ska i första hand vara mättande. Hurden smakar och ser ut har mindre beydelse. Tack och lov börjar detta ändras sakta men säkert i och med alla matprogram och kokböcker som produceras.

Bloggar: ,, , , , konsument, konsumenter

Svensk mat behöver inte vara god, viktigare att den är säker att äta

Fram till 1980 var Sverige en relativt slank nation. Idag räknas över hälften av alla svenska män och en tredjedel av kvinnorna som överviktiga. Aldrig har frågan om fettet varit mer omstridd än just nu. Varför har vi blivit så tjocka? Vilken roll spelar maten vi äter? Och hur blev fettet så laddat? Erik Haag provar dieten som livsstil.

Är det vettigt att staten ska bestämma vad vi äter? Det räknas tex som hälsofarligt att sälja hemproducerad mat till andra. Ursprungligen var orsaken att man ville undvika matförgiftningar. Att maten dessutom skulle vara god och ge samvaro tänkte ingen på. Därför blev också livsmedelstillverkningen industrialiserad. Därför serverar man nerkyld och inplastad mat till skolor, sjuka och gamla enligt det sk.cook-and- chill-systemet.Därför är det också livsmedelsindustrin som sitter i med i Livsmedelsverkets expertgrupper och bestämmer hur kostråden ska se ut. Vinstintresset går före folkhälsan.

Bloggar: ,, , , , konsument, konsumenter

onsdag 28 september 2011

Ica slutar sälja Euroshopper

Ica och andra ledande dagligvarukedjor i Europa har sedan 1996 sålt sina billigaste produkter under namnet Euroshopper. Under hösten säger dock matjätten Ica tack och adjö till varumärket, vilket gör att namnet snart försvinner i Sverige.

Men kunderna förväntar sig enligt Nina Jönsson att det ska finnas lågprisprodukter som "ger värde för pengarna"

Därför introducerar Ica i stället en ny lågprisserie, Ica Basics. Innan årsskiftet planerar man att det ska finnas 250 artiklar under det varumärket.Med andra ord blir Ica Basics inte av bättre kvalitet, det är samma skit som tidigare med tillsatser och kemikalier av olika slag.Köp därför inte lågprismat om du har råd att köpa bättre mat.

Bloggar: ,, , , , konsument, konsumenter

måndag 26 september 2011

Hotade fiskarter säljs på sushirestauranger

Stickprov på 43 sushirestauranger i landet visar att alla serverade tropiska jätteräkor och nästan alla färsk tonfisk.Trots täta utfiskningslarm säljer många sushiställen fortfarande ohållbart fångade fiskar och skaldjur.

Stickprovsundersökningen som Naturskyddsföreningen gjort visar att det är dåligt ställt med miljömärkta råvaror på sushitallriken.  Alla undersökta restauranger serverade odlade tropiska jätteräkor, trots att det är väl känt att sådana odlingar får allvarliga miljökonsekvenser. Värdefulla mangroveskogar skövlas för att ge plats för odlingarna vars utsläpp skadar korallrev och lokala ekosystem.

Även tonfisk såldes överallt. Hälften erbjöd den gulfenade som är överfiskad och sju procent serverade den starkt utrotningshotade blåfenade tonfisken. Världsnaturfonden har i sin fiskguide satt rött ljus för köp av både blåfenad och gulfenad tonfisk. Alla använde odlad lax, främst norsk, och en femtedel av restaurangerna hade ål som är akut hotad i hela världen.

Föreningen har även kartlagt utbudet och miljöpolicyn hos några av de största sushigrossisterna. Det visade sig att alla säljer ohållbart fångade eller odlade fiskar och skaldjur, trots att de flesta har en uttalad miljöpolicy.

Dåligt! Bojkotta sushi med utrotningshotad fisk!

Bloggar: ,, , , , konsument, konsumenter

tisdag 20 september 2011

Levande padda i salladsmixen en chock!

När Skelleftebon Sofie Isaksson öppnade sin salladspåse som legat i flera dagar i kylskåpet fick hon en chock. En levande padda fanns i säsongsmixen!Hon trodde först att det var en råtta.

Först låg paddan still, men efter en stund öppnade den ögonen och började röra på sig.Nu kompenseras Sofie av företaget Sydgrönt med nya produkter. Det måste väl ha varit ekologisk sallad, annnars hade väl inte paddan överlevt. Egentligen ett bra tecken....

Bloggar: ,, , , , konsument, konsumenter