tisdag 13 mars 2012

Rött kött ökar risken att dö ung

Forskare på Harvard-universitetet har, i en studie med 121 000 personer, slagit fast att rött kött ökar risken att dö ung. Den som åt en portion obearbetat rött kött per dag ökade risken med 13 procent och när det gäller bearbetat kött, som korv och bacon, var siffran högre – 20 procent.

Att byta ut det röda köttet mot fisk, kött från fågel eller nötter sänkte risken för att dö i förtid. Särskilt nötter är en bra alternativ proteinkälla och drog ner risken med 19 procent.

Studiens författare säger att mellan sju och nio procent av dödsfallen kunde ha förhindrats om deltagarna hade konsumerat mindre än en halv portion rött kött om dagen. Bearbetat kött innehåller mättat fett, natrium, nitriter och cancerframkallande ämnen kopplade till kroniska sjukdomar som hjärtsjukdomar och cancer. Studien innehåller data om 37 698 män, som följts i 22 år, och 83 644 kvinnor, som följts i 28 år.

Studien som publicerats i tidskriften Archives of Internal Medicine går att läsa i sin helhet här .

Bloggar: ,, , , , Göteborg, ,kost, , miljö, kostråd, konsument,konsumenträtt,

Inga kommentarer: