Tillsammans med en norsk journalist avslöjade Hemlige kocken i tidningen Dagbladet vad norrmännens moderna nationalrätt, Grandiosapizzan, egentligen består av – eller snarare vad som saknas.
Det var innehållsförteckningens ”pizzakött” som fick honom att reagera. Bakom denna term dolde sig en intressant blandning av en okänd mängd nötkött, vatten, sojaprotein, stärkelse, vete, salt, kryddor, aromämne och konserveringsmedel.
Själva kötthalten i denna blandning visade sig vid kontroll med tillverkaren ligga på blygsamma 40 procent. Ändå stod det med stora bokstäver på förpackningen att ”En bit Grandiosa innehåller det samma som en brödskiva med Jarlsbergost, skinka och några paprika- och tomatskivor”.
Pizzaproducenten förklarade att det där med skinkan var ett pedagogiskt grepp för att förklara näringsvärdet och att förpackningen numera är historia. Medan det norska Livsmedelsverket var yrvaket och sa att saken måste undersökas. Vem är förvånad?
Bloggar: mat ,samhälle, livsmedel, forskning, matlagning, matblogg, hälsa, konsument, konsumenter
Det var innehållsförteckningens ”pizzakött” som fick honom att reagera. Bakom denna term dolde sig en intressant blandning av en okänd mängd nötkött, vatten, sojaprotein, stärkelse, vete, salt, kryddor, aromämne och konserveringsmedel.
Själva kötthalten i denna blandning visade sig vid kontroll med tillverkaren ligga på blygsamma 40 procent. Ändå stod det med stora bokstäver på förpackningen att ”En bit Grandiosa innehåller det samma som en brödskiva med Jarlsbergost, skinka och några paprika- och tomatskivor”.
Pizzaproducenten förklarade att det där med skinkan var ett pedagogiskt grepp för att förklara näringsvärdet och att förpackningen numera är historia. Medan det norska Livsmedelsverket var yrvaket och sa att saken måste undersökas. Vem är förvånad?
Bloggar: mat ,samhälle, livsmedel, forskning, matlagning, matblogg, hälsa, konsument, konsumenter
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar