En genomsnittlig svensk äter 1,6 kilo kött i veckan. Nu vill Internationella cancerforskningsfonden, WCRF, att konsumtionen ska minska kraftigt till ett halvt kilo i veckan. Anledningen är allt fler studier som visar att kött är orsak till cancer och andra sjukdomar.
Dagens Nyheter skriver i dag om rött kött som ligger bakom flera fall av cancer, främst tjocktarms- och ändtarmscancer. Det är den tredje vanligaste cancerformen i Sverige som drabbar ungefär 6 000 människor varje år. Forskare nämner också charkuteriprodukter som, precis som rött kött, även ökar risken för bland annat cancer i bukspottskörteln, strupen, lungorna och prostatan samt stroke och typ 2-diabetes.
Det går inte att säga specifikt vilket typ av kött som står för en högre riskfaktor, men generellt kan man skilja rött kött – alltså kött från nötboskap gris, får och getter – från fågel och fisk. För fågel och fisk har forskarna inte sett någon riskökning alls.
Bloggar: mat ,samhälle, livsmedel forskning, matlagning, matblogg, hälsa, konsument, konsumenter
Dagens Nyheter skriver i dag om rött kött som ligger bakom flera fall av cancer, främst tjocktarms- och ändtarmscancer. Det är den tredje vanligaste cancerformen i Sverige som drabbar ungefär 6 000 människor varje år. Forskare nämner också charkuteriprodukter som, precis som rött kött, även ökar risken för bland annat cancer i bukspottskörteln, strupen, lungorna och prostatan samt stroke och typ 2-diabetes.
Det går inte att säga specifikt vilket typ av kött som står för en högre riskfaktor, men generellt kan man skilja rött kött – alltså kött från nötboskap gris, får och getter – från fågel och fisk. För fågel och fisk har forskarna inte sett någon riskökning alls.
Bloggar: mat ,samhälle, livsmedel forskning, matlagning, matblogg, hälsa, konsument, konsumenter
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar