onsdag 18 januari 2012

Nytt debatttinlägg i kolesterolkriget

Emil Schön i HD om Ralf Sundbergs bok om "Kolesterolkriget".

Det pågår en mycket infekterad kolesteroldebatt inom den medicinska forskarvärlden. Som patient är det inte lätt att veta vad man ska tro när man översköljs av argument från de olika sidorna i debatten. Åtminstone jag vill inte äta en medicin i onödan, som dessutom kan ge allvarliga biverkningar.

Å ena sidan finns en lång rad forskare, institut och myndigheter som menar att det är bra att sänka sitt kolesterolvärde för att undvika hjärt- och kärlsjukdomar. Detta görs enligt kostråden bäst med kolhydratrik kost. Mättat fett bör inte utgöra en större del av energiintaget än 10 procent.

På andra sidan finns en mindre, men minst lika övertygad grupp som menar att högt kolesterol generellt inte är farligt, tex läkaren Uffe Ravnskov som skrivit boken Fett och kolesterol är hälsosamt! - Om gamla och nya kolesterolmyter. Där finns också förespråkare för LCHF och GI-kost. I Sverige företräds den här gruppen av flera läkare som själva kraftigt gått ner i vikt med så kallade atkinsdieter, dvs att man i princip helt undviker lågkolhydratkost.

Till det senare lägret hör Ralf Sundberg, en kirurg och privatpraktiserande läkare i Malmö. Hans bok Forskningsfusket är ett inlägg i denna kolesterolduell.I korthet går hans argument ut på att den vetenskapliga grunden för påståendet att kolesterol ökar risken för hjärtinfarkt är svag, eller rentav en bluff.

Enligt Sundberg så är den medicinska forskningen inom kostområdet en tämligen korrupt historia där större delen av forskningen finansieras av olika stiftelser som inrättats av multinationella medicin- och livsmedelsbolag. Stora koncerner med ekonomiskt intresse av att en viss typ av mat beskrivs som nyttig, eller med ett intresse av att så många som möjligt diagnosticeras som sjuka, så att man kan få en större marknad för sina mediciner.

När det gäller de tidigare handlar det i princip om en kolhydratmaffia bestående av Coca Cola, Unilever, Nestlé, McDonalds och andra kända koncerner som genom sitt samarbete i institutionen ILSI, International Life Sciences Institute, fått en enorm inverkan på WHO:s kostriktlinjer och i förlängningen de nationella kostråden.

Bloggar: ,, , , , konsument, konsumenter

Inga kommentarer: