Enligt undersökningen är risken att insjukna i diabetes typ 2 en tredjedel större för de kvinnor som äter processat kött minst fem gånger i veckan, jämfört med kvinnor som äter processat kött högst en gång i veckan. Enligt forskarna kan det här bero på köttprodukternas höga nitrat- och salthalt.
Resultaten publicerades i tidningen Diabetes Care. De stöder tidigare forskning som visat på ett samband mellan en köttrik diet och hjärt- och blodkärlssjukdomar samt olika former av cancer.
Undersökningen baserar sig på hälsouppgifter som samlats in i Frankrike av 66 000 friska kvinnor under åren 1993-2007. Under uppföljningen, som i medeltal räckte sexton år, insjuknade 1 400 kvinnor i diabetes typ 2.
Bloggar: mat ,samhälle, livsmedel forskning, matlagning, matblogg, hälsa, konsument, konsumenter
Resultaten publicerades i tidningen Diabetes Care. De stöder tidigare forskning som visat på ett samband mellan en köttrik diet och hjärt- och blodkärlssjukdomar samt olika former av cancer.
Undersökningen baserar sig på hälsouppgifter som samlats in i Frankrike av 66 000 friska kvinnor under åren 1993-2007. Under uppföljningen, som i medeltal räckte sexton år, insjuknade 1 400 kvinnor i diabetes typ 2.
Bloggar: mat ,samhälle, livsmedel forskning, matlagning, matblogg, hälsa, konsument, konsumenter
2 kommentarer:
Min kommentar är snarare en fråga: Vad är processat kött? // Kikki
Processat kött är produkter som bearbetats inom livsmedelsindustrin och där man använt tillsatser som tex nitrit i skinka och korv för att undvika botulism.Korv är också processad dvs mald ihop med andra beståndsdelar och tillsatser av olika slag. Det kan också vara produkter med tex rök- eller enrissmak.
Skicka en kommentar