onsdag 9 november 2011

Maten billigare, men hur är det med kvaliten?

Matpriserna har i stort sett legat stilla de senaste 18 åren. En del varor har till och med blivit billigare.
Förklaringen är EU-inträdet 1995, lägre matmoms, hårdare konkurrens och effektivare produktion. Men vissa hävdar att kvaliteten har blivit lidande.Lågprismaten har blivit storsäljare, på bekostnad av kvalitén.

Thomas Svaton, vd för branschorganisationen Dagligvaruhandeln, säger att det varit en överlevnadsfråga för handeln att satsa på lågpris. Av de stora aktörerna gav Ica sig först in i lågprisrallyt, när utländska aktörer som Netto och Lidl etablerade sig. Sedan har de andra två livsmedelsjättarna, Coop och Axfood, alltså Hemköp och Willys, hakat på.Han lyfter fram butikskedjornas lansering av egna märken som en orsak till lågpristrenden.

Konsumenterna har fått billigare livsmedel. butikerna säljer. De stora förlorarna är de svenska bönderna, som inte alls har kunnat hänga med i prispressen. Både kött- och mjölkkorna minskar stadigt i antal och för grisbönderna är det ekonomiska läget katastrofalt. Höga svenska krav på djurskydd och klimatnackdelar gör det omöjligt för den svenska näringen att hänga med i lågprismatchen, säger Sören Persson, livsmedelsstrateg vid Lantbrukarnas Riksförbund.

Bloggar: ,, , , , konsument, konsumenter

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hur kan matte vara billigt? Extrapris på ekvationerna?

Kaktusblomman sa...

Ha, ha. Det är ordnat nu...