onsdag 23 november 2011

Farliga gifter i matfisk

Naturskyddsföreningen har gjort stickprover på 12 olika fiskar från olika delar av världen. I nio av dessa hittades höga halter av gifter som är farliga för människor. Mikael Karlsson efterlyser nu både hårdare kemikalielagstiftning och bättre kontroll av fisken vi stoppar i oss.

Detta innehåller matfisken

- Lax från Sydafrika: Relativt höga halter kvicksilver

- Tonfisk från Filipinerna: Nästan fyra gånger över gränsvärdet för kadmium.

- Storröding från Vättern: Mycket höga halter bromerade flamskyddsmedel, fyra gånger över gränsvärdet för insektsmedlet DDT och två gånger över gränsvärdet för perflourerade ämnen (pfos). Innehåller dessutom relativt höga halter kvicksilver

- Odlad lax från Norge: Mycket höga halter bromerade flamskyddsmedel

- Svensk Gråsej från Nordsjön: Bromerade flamskyddsmedel över det kommande gränsvärdet och insektsmedlet DDT.

- Svensk sill från Norsjön: Höga halter bromerade flamskyddsmedel och insektsmedlet DDT.

Kemikalierna kommer från vanliga konsumentprodukter och sprids sedan ut i ekosystemet och hamnar på våra tallrikar. Det värsta är att det här handlar om fiskar som myndigheterna rekommenderar och som vi konsumenter tror är helt okej att äta, säger Mikael Karlsson, ordförande på Naturskyddsföreningen.

Det här låter inte bra! Det är med sorg i hjärtat jag läser detta och förstår att sillen och laxen vi ätit i tron att den var nyttig, istället är giftig. Myndigheterna måste nu ta ett krafttag för att minska användningen av kemikalier i samhället!Ingen vet vilka följder deta kan få för kommande generationer.

Bloggar: ,, , , , konsument, konsumenter

2 kommentarer:

David sa...

var inte detta alarm grundat på feltolkade resultat?

Kaktusblomman sa...

Ja, delvis. Se mitt inlägg här: http://matbluffen.blogspot.com/2011/11/fel-i-fisklarmet.html