onsdag 23 november 2011

Lidl och Coop har den sämsta palmoljan

WWF har granskat 130 företag i Europa, Japan och Australien för att se hur de använder palmolja. Svenska företag finns med både i toppen och botten på rankingen.

Palmolja finns i en rad produkter som margarin, kosmetika, glass, choklad och tvättmedel. Men produktionen av oljan är problematisk. Den snabba expansionen av plantager i Sydostasien förstör regnskogar.

Det finns ett regelverk för palmolja som framställs på ett hållbart sätt. Det kallas för Roundtable on Sustainable Palm Oil, RSPO. I studien har företagen rankats efter hur bra de följer reglerna. Ett betyg på mellan sju och nio räknas fullt godkänt. Här placerar sig en femtedel av företagen.

Många av de svenska företagen placerar sig bra. 9 poäng får till exempel,Göteborgs Kex , ICA , Findus , Santa Maria och  Body Shop .

Medan  IKEA och multinationella bolag som Nestlé och Unilever får 8 poäng. Även Lantmännen får också grönt ljus med 7 poäng.

Sämst placerar sig Lidl som kammar hem noll poäng. Även Coop får klart underkänt med 1,5 poäng. Tänk på detta när ni handlar lågprismat! Det är kvalitén som blir lidande när priset sjunker.

Bloggar: ,, , , , konsument, konsumenter,miljö


Inga kommentarer: