torsdag 5 maj 2011

Sojaodling skapar miljöproblem

Jordar utarmas. Gifter sprids. Människor och natur drabbas av bekämpningsmedel och tungmetaller. Miljökonsekvenserna av storskalig sojaodling är stora.

Följderna av farliga bekämpningsmedel är bara en av många miljöaspekter av sojaodling. Till Sverige importeras stora mängder soja, till största del från Brasilien och framför allt som djurfoder, men också som livsmedel i olika produkter.

I Amazonasområdet, huggs t ex regnskog ner för att ge plats åt sojaodlingar. Dessutom tas skogsmark i anspråk av småbönder som flyttar när deras tidigare jordbruksmark köps upp och införlivas i storskalig sojaodling.

Som konsument kan man påverka bland annat genom att fråga efter GMO-fria och KRAV-märkta produkter. Även handel och uppköpare kan påverka genom att marknadföra sojaprodukter som är miljöcertifierade och odlade med socialt ansvar. Det finns ekologisk soja som odlas utan handelsgödsel och bekämpningsmedel.

Fodertillverkare eller köttproducenter kan genom egna initiativ gå före, välja GMO-fria alternativ och på så sätt skapa mervärde för produkter som t ex griskött.

Bloggar: ,, , , , Göteborg, ,kost, , miljö, kostråd, konsument, konsumenträtt,

Inga kommentarer: