torsdag 5 maj 2011

Skydda barnen från dioxin i fisk

Dioxin är ett av världens farligaste gifter. Ändå har den svenska regeringen beslutat att ansöka om förlängt undantag från EU:s gränser för dioxin i fisk. Idag skickar Naturskyddsföreningen ett öppet brev till EU-kommissionären för hälso- och konsumentfrågor, John Dalli, där de vädjar till kommissionen om att ompröva förslaget att godkänna Sveriges ansökan om undantag.

Att förlänga Sveriges undantag från dioxinbegränsning i fisk vore i strid med gällande EU-praxis som sällan medger permanenta undantag utan grundlig riskbedömning.

Bloggar: ,, , , , Göteborg, ,kost, , miljö, kostråd, konsument,konsumenträtt,

1 kommentar:

Urban Sandberg sa...

Ynkryggen Eskil Erlandsson, skrev kolumnisten Peter Kadhammar i Aftonbladet, mycket träffande, med anledning av ministerns dioxinbeslut. Erlandsson ville rädda näringen. Han ville värna det småskaliga kustfisket. För en oinvigd kan det ju verka behjärtansvärt. Men allt är inte som det verkar. Ministern glömde berätta att det rör sig om en supersubventionerad "Musse Pigg näring". Ett hundratal fiskare som säljer lax för 6 miljoner per år och samtidigt får 10 miljoner årligen i sälskadeersättning. Den genomsnittligt deklarerade inkomsten för gruppen är under 75000 kronor per år! Till detta kommer ännu fler subventioner och rent svartfiske.
Hela det svenska folket erbjuds giftet dioxin så att en näring så obetydlig att den knappast märks i den totala ekonomin ska få subventioneras vidare.
Hur är det möjligt?
Det är helt ofattbart.