lördag 13 november 2010

Ny studie visar att animaliskt fett är skadligt

En omfattande amerikansk studie belyser de långsiktiga hälsoeffekterna av animalisk respektive vegetabilisk lågkolhydratkost. Tidigare studier har identifierat en ökad dödlighetsrisk för individer som konsumerar lite kolhydrater (ca 40 energiprocent) men mycket fett och protein. Tidigare studier har dock inte tagit hänsyn till om fett- och proteinkällorna varit animaliska eller vegetabiliska (olja, margarin). Nyhetsvärdet med den amerikanska studien är att man gjort just detta.

Individer med högst följsamhet till animalisk lågkolhydratkost konsumerade lite kolhydrater (36 energiprocent) och mycket fett (38 energiprocent), och huvuddelen av fettet (två tredjedelar) var av animaliskt ursprung(smör, grädde mm). Dessa individer hade en signifikant högre risk att dö i hjärt–kärlsjukdom och cancer under uppföljningsperioden (23 procent högre total dödsrisk).

Individer med en hög följsamhet till en vegetabilisk lågkolhydratkost hade ett liknande intag av kolhydrater (ca 41 energiprocent) och fett (38 energiprocent), men huvuddelen av fettet (tre femtedelar) var vegetabiliskt. På motsvarande sätt skilde sig proteinintaget. Hög följsamhet till denna lågkolhydratkost var förenad med 20 procent lägre risk att dö, vilket främst berodde på signifikant lägre risk att dö i hjärt–kärlsjukdomar.

Resultaten från denna studie understryker tydligt hälsofördelarna med att låta vegetabilier dominera vårt kostintag, framför allt om vi önskar äta en kolhydratfattig kost.

Undrar vad LCHF-förespråkarna säger om detta?Kostdoktorn avvisar i alla fall studien helt Läs mer här Han menar att gruppen som åt minst kolhydrater och minst grönsaker även hade andra intressanta egenskaper. De rökte t ex tre gånger oftare och motionerade hälften så ofta som gruppen de jämfördes med.

Bloggar: ,, , , ,vetenskap, kost, kostråd, konsumentmaktkonsument, konsumenter

12 kommentarer:

Anonym sa...

Detta är ett typiskt exempel på falsk forskning. Personerna har inte ätit lågkolhydrat kost överhuvudtaget. Slutledningarna är totalt värdelösa. Tyvärr är detta mycket vanligt med liknande artiklar.

Kaktusblomman sa...

ja,ha. Varför tror du det?Hardu några bevis på det? Önskar förstås att det vore sant det du skriver...Men vad ska man tro?

Anonym sa...

Det finns en gammal sanning som säger "följ pengarna". Se var pengarna kommer ifrån och vilka övriga underliggande kopplingar som finns.

Det finns enormt många sk. vetenskapliga artiklar ute som är betalda av industrin eller lobbygrupper. I Sverige finns SNF tex, http://www.snf.ideon.se/snf/presentation/index.htm.

Jämför med spökskrivning när det gäller medicinforskning.

Anonym sa...

Läs på Kostdoktorn, http://www.kostdoktorn.se/

Han listar många studier och ger kommentarer om dessa.

Det finns så många artiklar som grundar sig på falsk forskning, så det är omöjligt att utan specialist kunskaper sålla ut vad som är vettigt.

Läs gärna Lars Wilsson, Naturlig mat tex.

Man måste gå tillbaka och se på evolutionen. Vad är artegen föda för människor, och människor inga allätare utan vi är rovdjur. Människor och vargar har liknande magsystem.

Anonym sa...

Hur äter man en vegetabilisk lågkolhydratkost. Alla vegetabilier innehåller mycket kolhydrater. Har man levt på salladsblad och margarin då eller?

Kaktusblomman sa...

Vegetabilisk lågkolhydrat kost är väl vegetabilsk olja, margarin. Kostdoktorn tjänar pengar på sin blogg och sitt samarbete med Annica Dahlqvist. Hur tillförlitligt är det?Svårt att veta vad som är sant i det här fallet?

Anonym sa...

Ja, vad är sant egentligen. Känner själv att för mycket smör och grädde påverkar mig negativt.
Är smör rent från transfetter?
Är grädde rent från transfetter? Hur var det nu med cholesterolet? Hela tiden förändras synen på vad som är nyttigt och som någon skrev - kolla vart pengarna tar vägen - för det kan väl inte vara så att det är marknaden som styr även här som på alla andra områden?

Villrådig presumtiv bantare

Kaktusblomman sa...

Ja, är högt kolesterol skadligt eller inte? Meningarna är delade om det och jag kan tyvärr inte ge något svar. Det är där kärnan ligger. Grädde och smör ska väl inte innehålla transfetter vad jag vet.

Ann-Eli sa...

Vad uppfriskande med nån som för en gångs jävla skull motsätter det evinnerliga LCHF-dyrkandet!! Heja dig!! Jag är vegetarian och har läst så sjukt mycket som pekar på att den kosthållningen är långt mycket mer optimal att leva med än en animalisk. Sedan får man väl fan tänka på annat än sin egen hälsa för två sekunder!! Jag är främst vegetarian av djurrättsskäl, men det är förstås en trevlig bonus att det dessutom gagnar min hälsa :) Kram på dig, kloker!

Elenore (E) sa...

Jag vill jättegärna få tag på denna studie, har du länk? Tack:)

Kaktusblomman sa...

Vet inte om denna är till hjälp? Se här:

http://www.lakartidningen.se/engine.php?sectionId=0&articleId=15398

Anonym sa...

Kallar de detta för lågkolhydratskost?
Skulle jag ha ätit enligt denna "lågkolhydratskost" så skulle jag ätit drygt 200 gram mer kolhydrater än jag gör idag. Ren skitstudie som inte påvisar något annat än att folk dör.