torsdag 4 november 2010

Ny forskning om konsekvenser av kostvanor

Hälsokonsekvenserna av våra kostvanor har debatterats på senare år. Debatten har bl a handlat om varifrån vi bör hämta huvuddelen av vår energi. Livsmedelsverket har länge förespråkat en kost där majoriteten av energin kommer från kolhydrater. Som kontrast har andra propagerat för en kost som är fattig på kolhydrater men rik på fett och protein, t ex LCHF och GI-kost. Förespråkare för lågkolhydratkost hävdar att kolhydratrika livsmedel är skadliga bl a genom att de ökar risken för övervikt och diabetes.

Några välgjorda studier på senare år har visat att en kolhydratfattig kost kan vara effektiv för viktnedgång på kort sikt, men hälsokonsekvenser på längre sikt är fortfarande oklara. ULSAM-studien (Uppsala longitudinal study of adult men) startades i början av 1970-talet, då samtliga 50-åriga män bosatta i Uppsalaregionen inbjöds, för att sedan följas upp under årens lopp. Deltagarfrekvensen har varierat mellan 73 och 87 procent.

I början av 1990-talet, när männen var 70 år, kartlades kostvanorna med hjälp av sjudagars kostregistrering. Med den informationen sammanställdes följsamheten till olika kostmönster – en medelhavslik kost, en kost som följer WHO:s riktlinjer och en kolhydratrestriktiv kost – och sambanden mellan kostmönster och dödlighet kunde studeras. Uppgifter om dödlighet insamlades från officiella register.

De män som konsumerade minst kolhydrater (i genomsnitt 43 energiprocent) och mest fett och protein vid 70 års ålder hade sämre prognos under den kommande tioårsperioden än de som konsumerade mest kolhydrater (i genomsnitt 54 energiprocent). Risken att dö under tioårsperioden var ungefär dubbelt så hög och risken att dö på grund av hjärtsjukdom var ungefär fyrdubblad.

Samtidigt fann forskarna att ett medelhavslikt kostmönster, dvs mycket fisk, frukt och grönsaker, lite kött- och mjölkprodukter samt ett måttligt men regelbundet intag av alkohol var starkt skyddande. Männen som åt mest medelhavslikt uppvisade en 75-procent lägre risk att dö under perioden, och risken att dö i hjärtsjukdom var ännu lägre.

Det är bra att allt fler studier kommer, men än kanske det är för tidigt att dra slutsatser?Idealet verkar vara en kolhydratafattig kost med "goda fetter", dvs olja och annat vegetabiliskt fett. Nu framgår det inte av texten om deltagarna ätit vegetabiliskt eller animaliskt fett. Det är ju mycket det debatten handlar om. Mer forskning behövs alltså.
Bloggar: ,, , , ,vetenskap, kost, kostråd, konsumentmaktkonsument, konsumenter

1 kommentar:

Anonym sa...

Ytterligare ett exempel på värdelös forskning. Kostdoktorn sågar rapporten totalt, http://www.kostdoktorn.se/uppsalastudien-inte-ens-en-tummetott

Var och en måste tänka själv och den ledstjärna som finns är evolutionen. Vad är människans artegna mat och vi är inga allätare utan vi är rovdjur mycket lik vargen.

Jag rekommenderar varmt böcker av Lars Wilsson, tex. Naturlig mat.