Det visar nya forskningsrön från USA. Vitaminerna hjälper kroppen att framställa ett gift som gör att vanliga celler omvandlas till cancerceller.
I vanliga fall anses C-vitamin skydda mot cancer. Förklaringen är att C-vitamin är en "antioxidant" som binder upp kroppens fria radikaler, som är en välkänd orsak till cancer. Men den positiva effekten på de fria radikalerna tycks vägas upp av den negativa effekt som C-vitaminerna har genom att bilda gengiftet. Det kan förklara varför cancerstudier aldrig lyckats bevisa att C-vitamin skyddar mot cancer, trots att vitaminerna har en belagd positiv effekt.
OBS! Studierna är gjorda i provrör och alltså inte på människor. Forskarna betonar att man inte kan dra slutsatsen att det är farligt att äta C-vitaminrik kost.Däremot avråder man från att äta c-vitamintabletter. En väl komponerade diet, med mycket fibrer och lite fett, anses fortfarande ha stor preventiv effekt på såväl cancer som hjärt- och kärlsjukdomar, enligt forskare.
En egen reflektion är att fleromättade fetter (margarin, olivolja) omvandlas till gifter, men att det inte står något om animala fetter (smör, grädde mm). Betyder det att de inte omvandlas till gifter i lika hög grad eller har man inte gjort några studier på det?
Andra studier säger motsatsen: Läs här Vitaminer och tomater mot cancer?
Bloggar:mat ,samhälle, livsmedel, matlagning, matblogg, Göteborg, hälsa ,kost, intressant, miljö, kostråd, konsument,konsumenträtt, konsumenter
3 kommentarer:
http://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=8397
http://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=8397
Det sägs så mycket om hur vi ska äta och jag för min del litar inte på den forskningen utan att veta vilka som har varit med och finansierat studierna.
C-vitamin ger cancer....
eller kan det vara så att
C-vitamin kan bota cancer:
http://vodpod.com/watch/3647205-intravenous-vitamin-c-for-cancer-cure-on-abc-news
http://www.3news.co.nz/Living-Proof/tabid/371/articleID/171328/Default.aspx?sms_ss=facebook
http://www.otago.ac.nz/news/news/otago009857.html (19 July 2010)
http://iv.iiarjournals.org/content/24/3/249.abstract (1 maj 2010)
Skicka en kommentar