Det är stora skillnader mellan könen beroende på vilken mat man äter och vilken risk man har att få hjärtproblem, visar den hittills största studien där man följt nära 50 000 italienare i snitt åtta år. Kvinnor som åt mat med högt GI, gluxoskemiskt indext, alltså mat som vitt bröd, pasta, ris, potatis och pizza, hade dubbelt så hög risk för kranskärlssjukdomar jämfört med kvinnorna som åt få snabba kolhydrater.
Hos männen syntes inte alls någon sådan skillnad. De italienska forskarna tror att orsaken till den här skillnaden mellan könen kan bero på hormonet östrogen. Eva Swahn, professor i kardeologi, säger till Vetenskapsradion att det här är en väldigt välgjord studie och de tydliga könsskillnaderna kring mat och hjärtkärlsjukdomar kan leda till ny forskning.
Bloggar: mat ,samhälle, livsmedel, matlagning, matblogg, Göteborg, hälsa ,kost, intressant,kostråd, konsument,konsumenträtt, konsumenter
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar