Skandalen kring vanvården av svenska grisar har nu lett till att svenska slaktbranschen har presenterat ett nytt kontroll- och certifieringsprogram för landets 2 000 grisproducenter.
Svenska grisbönder ska certifiera sin produktion senast den 1 juli för att kunna leverera till landets slakterier. Certifieringen innebär bland att om en leverantör brister en leverantör på en kritisk punkt stängs han av eller utesluts på 12 månader om bristen inte kan åtgärdas. Brister leverantören på en av de 13 kritiska punkterna i kontrollprogrammet vid en revision stängs han omedelbart av.
Vi får hoppas att det inte är som vid andra certifieringar- ett spel för galleriet som bara är en massa regler på papperet och inte har något med kvalitet att göra? Men tiden lär väl utvisa vilka regler som ska följas. Man kan ju t o m certifiera rening av avloppslam och på så sätt legitimera att man sprider ut "skiten" på våra åkrar trots det höga innehållet av bla kadmium och läkemedel, så säkert är det inte.
Bloggar: mat ,samhälle, livsmedel, matlagning, matblogg, Göteborg, hälsa ,kost, intressant, miljö, kostråd, konsument,konsumenträtt, konsumenter
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar