måndag 24 november 2008

Protestera mot lättprodukter till skolbarnen

Allt fler kommuner fattar beslut om att enbart servera lättmjölk och lättmargarin i sina skolor (enligt Livsmedelsverkets rekommendationer). Alternativen fetare mjölk och Bregott dras ofta in trots att forskarna är oense om vad som är rätt och att många påstår att fetter är bra. Senast var det i Partille, Skövde och Luleå man besöt att riskera barnens framtida hälsa och hellre serverar barnen en industriellt framställld sörja av kemikalier än naturligt mjölk och smör.

Valfriheten för skolbarnen att själva få välja vad de skall dricka och äta försvinner med ett klubbslag, utan att föräldrar ens blir informerade och än mindre tillfrågade.

Eftersom forskarna inte är överens om vad som är nyttigt eller om vad som är direkt hälsovådligt, är det både märkligt och upprörande att ett fåtal personer inom kommunerna diktatoriskt bestämmer vad skolbarn skall dricka och äta. Mest anmärkningsvärt är det att de bestämt vad som inte skall serveras.

Valfrihet borde vara en självklarhet när det gäller dryck och matfett på brödet. Kostbeslutet har gett alla friskolor en konkurrensfördel gentemot det kommunala alternativet. Naturlig, näringsrik och god mat betyder mycket för trivsel, hälsa och inlärningsförmåga.

Tack och lov har fler och fler börjat fatta att vi inte blir feta av fett, utan av för mycket kolhydrater. Det dolda sockret och transfetterna i margarin är ett mycket större hot mot folkhälsan! Försäljningen av "lättprodukter" har gått ner till förmån för naturligt feta produkter (fet mjölk och riktigt smör) och följaktligen har också viktökningen stannat av och trenden är istället nu en viktkning. Många diabetiker har också fått sina blodsockerhaltr normaliserade med hjälp av GI-kost.

När ska Livsedelsverket fatta att "experterna" från margarinindustrin inte är opartiska? Mer info se Jobbpartiets hemsida




Inga kommentarer: