fredag 14 november 2008

Matakuten sätter fokus på den dåliga skolmaten


Matakuten berättar om den bristfälliga skolmaten i Sverige, ger tydliga och konkreta förslag på åtgärder och framför allt; visar hur man med enkla medel kan få skolmaten och matmiljön i skolan att bli mycket bättre.

Ciceron genom programserien är Bert Karlsson, som också är initiativtagare till projektet. All heder åt honom, som verkligen tagit detta på allvar och helhjärtat jobbar för att skolmaten ska bli bättre. I olika reportage får vi följa honom i hans jakt på svar varför situationen ute i landets skolmatsalar ser ut som den gör. Han engagerar också skolbarnen och låter dem möta politikerna som har ansvaret. Som vanligt kan de inte ge några bra svar på varför de inte prioriterar barnens mat.

Parallellt arbetar tre kockar på tre olika skolor där man brottas med tre olika problem. Kockarna gör en formidabel insats som lyckas omvända den konservativa skolkökspersonalen och barnen. Men det största problemet verkar vara upphandlingen som är styrd så att skolköken tvingas beställa halvfabrikat. Barnen får uppvärmd mat som innehåller massor med fett och kemikalier! Det går t ex inte att beställa färska grönsaker , fisk och kyckling! Det är helt åt skogen! Föräldrar måste börja ställa krav på att skolmaten ska vara av god kvalitet. Starta ett uppror mot skolmaten!




Inga kommentarer: