måndag 10 november 2008

Glutamat i varannan skinka!

Trots forskarlarm om Glutamat finns det fortfarande i varannnan skinka, visar en analys av nio fabrikat av rökt smörgåsskinka som GP låtit göra.
"- Glutamat blockerar ett av våra viktigaste mättnadshormoner i hjärnan vilket gör att vi äter mer av produkten. Dessutom minskar glutamat kroppens egen fettförbränning, säger Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet." Märkligt att Livsmedelsverket ändå inte tycker att det behövs skärpta regler!det har gjorts studier på djur,men efetrsom det inte kan göras samma sak på människa är det svårt att bevisa, säger Livsmedelsverket. Men jag tycker att blotta risken och det som redan framkommit borde vara tillräckliga skäl för Livsmedelsverket att dra öronen å sig. Hur flata får de vara egentligen?

De testade skinkorna inehåll också mycket salt och vatten? Gissa varför? Jo, salt gör att man man inte känner smaken av alla kemikalier. Vatten gör att kilopriset blir lägre, köttet blir ju mer utspätt. Så passa er för all billig skit de vill sälja till oss! Ju billigare, desto sämre kvalitet. Vi får helt enkelt det vi betalar för (i bästa fall).

Glutamat finns naturligt i många livsmedel men kan även tillsättas som smakförstärkare. Om det tillsätts måste det stå på innehållsdeklarationen under namnet glutamat eller beteckningen E620-E625. Enligt Livsmedelsverket är salthalten hög i en produkt om den överstiger 1,25 gram salt per hundra gram mat. De testade skinkorna har en salthalt på mellan 2,5 och 3,8 gram per hundra gram, vilket alltså är klart över Livsmedelsverkets rekommendationer. Det är inte bra att äta för mycket salt. Det höjer blodtrycket och är cancerframkallande.




2 kommentarer:

Marit Olanders sa...

Bra att du påpekar hur livsmedel späs ut. men tyvärr förbrukade Charlotte Erlansson Albertsson sitt förtroende när hon helt ogrundat gav sig på den fria amningen härom året så i valet mellan att sätta min tilltro till henne eller till Livsmedelsverket väljer jag det senare ...
http://www.sr.se/cgi-bin/p1/program/artikel.asp?ProgramID=406&Nyheter=1&artikel=835151

Kaktusblomman sa...

Tyvärr har jag ingen tilltro till Livsmedelsverket eftersom det t ex tillåter transfetter som är förbjudet i andra länder.