fredag 14 november 2008

Fettkriget hårdnar!

Missa inte TV-programmet 2008-11-12 om fett i Kalla Fakta på söndag kl 19.20
"Fettkriget".Svenska folket blir allt fetare. Men kan vi lita på forskare som samarbetar med livsmedelsindustrin?
Bland alla bantningskurer finns det en som inte är kommersiellt uppblåst och den kommer mer och mer, utan en massa reklam. Egentligen är det en revolution mot alla felaktiga kostråd vi matats med. Den går tvärt emot råden att äta en massa bröd, flingor, potatis och pasta samtidigt som man ska snåla på fettet. Det låter ju nästan otroligt. Egentligen borde den heta Folkhälsokosten men har fått namnet LCHF. Det betyder Low Carbohydrates and High Fat, på svenska mindre kolhydrater och mera fett. Den växer lavinartat och det är många som rapporterar bra viktnedgång, förbättrade blodsockervärden och blodfettvärden (kolesterol) och bättre hälsa över huvud taget.

DEt finns en sajt på nätet, där fler än 2 000 personer är medlemmar, utbyter råd och erfarenheter och här tar man inga råd av auktoriteter utan fattar sina beslut själva. Här är länken till kolhydater i fokus Nu har man givetvis också stöd från en mängd forskare som vågat ifrågasätta de gamla doktrinerna och dessa får mer och mer erkännande att det är en väg som fungerar.

Men gödningsindustrin och matfettsersättningsmedelsindustrin är inte glada och kolesterolvarnarna tar sig plats i media. Vad som ofta man saknas är uppgifter om vilka intressen citerade professorer har i läkemedelsindustrin och margarinindustrin.

Hur länge ska man få skrämmas fritt i media för naturligt fett som smör och använda kolesterolspöket som piska? Media måste ta ett större ansvar för vilka "kostråd" de publicerar.Det är ett ansvar gentemot oss konsumenter och man får inte ge dåliga råd för att hålla upplagan uppe.




Inga kommentarer: