torsdag 17 juli 2008

Rädda vår mat globalt och lokalt!

Konsumentsamverkan har startat en kampanj - Rädda vår mat! Orsaken är den globala matkrisen med höjda matpriser och klimathot samt fiffel& båg med våra livsmedel.

Kampanjen innehåller flera olika delar:
1.Tillgängligheten - i vår utvecklade värld ska vi inte behöva svälta på grund av brist på mat. Vi kan börja med att sluta slänga så mycket och äta mindre kött. I den fattiga världen blir det andra metoder som kan ge resultat.

2. Nej till manipulation med tillsatser! Vi kräver helt enkelt att vissa tillsatser tas bort från våra livsmedel och smaksatt vatten på flaska. Vi ställer kravet
KONSUMENTNYTTA före smak och färg. KONSUMENTNYTTA måste sättas i fokus. Så länge ingen KONSUMENTNYTTA har påvisats med genmodifiering av livsmedel eller kloning av djuren eller bestrålningen av maten säger vi nej till det.

3.Stoppa matreklam i våra brevlådor! Det är inte klimatvänligt och vi vill inte betala dessa enorma kostnader för att bli styrda och ofta lurade. Vi sätter upp skyltar vid brevlådan, så gör vi en insats och slipper en massa besvär med att läsa, jämföra och ändå inte vinna på det.

4.Stopp för spridning av förorenat avloppsslam på odlingsbar mark!

5. Stopp för vansinnen som utkast av bifångster från fiskebåtar och tjuvfiske. Det är inte vår uppgift utan myndigheters och politikers.

Läs mer på flygbladet flygbladet om kampanjen och hur det ska gå till!



Inga kommentarer: