torsdag 17 juli 2008

Lita inte på Socialstyrelsen!

Nu kommer äntligen en studie som visar att GI-kost är det bästa om du vill gå ner i vikt och minska risken för hjärt- o kärlsjukdomar! Att äta fett (helst från från fisk och vegetabilier) och lite kolhydrater är det bästa enligt en artikel som publiceras i dagens nummer av den vetenskapliga tidskriften New England Journal of Medicine.

Forskarna följde över tre hundra personer som var överviktiga. Personerna delades in i tre grupper som fick äta enligt olika dieter under två år.Den grupp som åt Atkinsdieten (GI) gick ner mest i vikt medan medelshavsdieten kom tvåa. Sist kom den sk tallriksmodellen som Socialstyrelseen rekommenderar.Inte nog med det, höga blodfetter och dåligt kolesterol (LDL) bekämpades bäst inom lågkolhydratgruppen.

Kommer kostrekommendationerna för överviktiga och diabetiker äntligen att ändras? Vi får se, men att ändra uppfattning på läkarvetenskapen är som att vända ostindiefararen Göteborg. Det tar tid!

Om man dessutom kombinerar GI-kosten med motion i olika former så har man stora möjligheter att nå en acceptabel vikt och kunna behålla den. För diabetiker är det också bra att hålla en jämn nivå på blodsockret och det gör man med långsamma kolhydrater. Dessutom ska man undvika allt vitt bröd, vitt ris och vit pasta och istället äta fullkornsvarianter, fastän i mindre mängd.

Allt för ofta har våra myndigheter tex Socialstyrelsen med "Åtta bröd om dagen", kommit med ogrundade rekommendationer som varit mer till skada än till nytta. Nu har det också kommit fram att vissa av de råd som getts till gravida kvinnor och nyblivna mödrar varit helt gripna ur luften. Uppskattningsvis har 75 barn om året dött i Sverige varje år, under trettio års tid, på grund av detta felaktiga råd. Slutsatsen blir tyvärr: Lita inte på Socialstyrelsen!
Intressant


Inga kommentarer: