Konsumtionen av kött ökade från 2007 till 2008 med 1,3 procent till 84 kilo per person. Det visar Jordbruksverkets statistik över livsmedelskonsumtionen i Sverige. Konsumtionen ökade trots lågkonjunktur och höjda köttpriser — dessutom var köttproduktionen ifrågasatt i klimatdebatten. Vi åt lika mycket griskött drygt 36 kilo. Nötköttet minskade däremot på våra tallrikar med 1,6 procent till 25 kilo per person. Vi festade desto mer på kyckling och annat fjäderfäkött — ökningen var 8,5 procent till 18 kilo per person. En anmärkningsvärt ökning.
Däremot tycks produktionen av kött minska av någon anledning. Antalet köttbönder minskar. Det kanske är svårt att konkurrera med billigt kött från utlandet, tex dansk fläskfilé.
Bloggar: mat ,samhälle, livsmedel forskning, konsument, matblogg,miljö, Göteborg, hälsa, vetenskap, kost, kostråd
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar