söndag 25 juli 2010

Välj ekologiskt kaffe för miljön

Att välja ekologiskt kaffe är inte alls dyrt, som många tror. Det visar en kaféundersökning som Naturskyddsföreningen genomfört. Undersökningen visar att det ekologiska kaffet i genomsnitt kostar cirka 7,50 kr extra per kilo i inköp från grossister. Det motsvarar bara 7 öre extra per kopp kaffe. Trots det serverades ekologiskt kaffe på endast en tredjedel av de 91 kaféer som föreningens representanter besökte. Priset för en kopp kaffe på kaféerna varierade mellan 8 och 28 kronor. Snittpriset på ekologiskt kaffe var 16,50 kr medan icke ekologiskt faktiskt kostade över 2 kr mer per kopp.

Kaffeodlare är en av världens största användare av bekämpningsmedel. Många av de giftigaste bekämpningsmedlen som parakvat och endosulfan är förbjudna att använda i jordbruk i Sverige och EU, men de är tillåtna i odlingen av det konventionella kaffe vi importerar, påpekar Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson.

Ekologiskt odlat kaffe står fortfarande bara för 5 procent av det kaffe vi i Sverige dricker. Om alla svenskar enbart drack ekokaffe under ett år, motsvarar det en minskning av farliga bekämpningsmedel med ca 4 200 ton. Kaffe är en av de viktigaste handelsvarorna i världen. Svenskarna är världens näst största kaffekonsumenter - efter finnarna. Vi dricker 3,3 koppar kaffe per person och dag. Det innebär 83 000 ton kaffe per år i Sverige. Hallda därför ekologiskt!
Bloggar: ,, , , ,miljö, Göteborg, , vetenskap, kost,

Inga kommentarer: