Tre företrädare för SBU bemöter kritiken mot myndighetens kostråd för diabetiker. SBU publicerade i maj rapporten Mat vid diabetes. Den baseras på en systematisk genomgång av över 17 000 studier, av vilka 51 levde upp till i förväg uppställda inklusionskriterier. Uffe Ravnskov, UR, invänder i en debattartikel den 22 juni mot att SBU i denna genomgång har satt en nedre gräns för studielängd , 24 veckor, och studiestorlek, 50 personer i varje behandlingsgrupp.
UR anser att små studier av kortare längd också borde ha tagits med och har i en egen genomgång sammanställt och tabellerat 17 studier av lågkolhydratkost som han tycker att SBU har förbisett. Sju av dessa är kortare än två månader. Nio av de 17 studier som UR refererar till har mindre än 20 studiedeltagare.
Som SBU skriver är det svårt att dra säkra slutsatser av studier som är gjorda på få deltagare och under kort tid. Man måste äta en viss kost en längre tid för att se effekter på lång sikt. Trots att jag själv är tveksam till kolesterolet och animaliskt fetts skadlighet, så tycker jag att man bör ha en sakligt grundad argumentation. Men det kanske är svårta att få pengar till forskning om animaliskt fett och kolesterol om inte något livsmedels- eller läkemedelsbolag betalar? På så sätt blir forskningen styrd av kapitalet som bestämmer inriktning och val av forskningsområde.
Bloggar: mat ,samhälle, livsmedel forskning, konsument, matblogg,miljö, Göteborg, hälsa, vetenskap, kost, kostråd
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar