Om en vecka är det premiär för den skånska färskpotatisen. Då skördas första omgången av sorten Solist odlad inomhus under Led-lampor. Det hela är en del av ett utvecklingssamarbete med Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp som går ut på att se hur potatisplantor reagerar på olika färger på ljus. Nu ska bönderna odla sk. färskpotatis i konstgjort ljus för att förlänga växtsäsongen. Man kan ju fundera över hur god och nyttig den är?
Fakta
LED, Light Emitting Diode, är en diod som utstrålar monokromatiskt ljus i olika faser och olika frekvenser (inkoherent). Lysdioder finns i många olika färger, från infrarött till ultraviolett, men även kallvitt och varmvitt.
Bloggar: mat ,samhälle, livsmedel, konsument, matblogg, Göteborg, hälsa ,kost, intressant, miljö,
2 kommentarer:
Man kan också fundera på, ursäkta uttrycket, varför är vi så k*ta på färskpären?
Visst det är gott men.. Nä, midsommar duger bra för mig.
Jag väntar också hellre till midsommar.
Skicka en kommentar