Den kontroversiella och hårt framavlade korasen belgisk blå, finns hos 80 svenska uppfödare! Detta trots att politiker, lantbrukare och slakterier enats om att rasen inte skulle finnas i landet.
Alla konsumenter har någon gång ätit belgisk blå om de äter nötkött, enligt Torbjörn Esping. Han är journalist och författare till boken "Monsterbiff till middag?", tillsammans med sin fru Ylva Esping.
Smugglats in i Sverige
Avelsdjur har smugglats in i landet, bland annat i hästtransporter blandade med travhästar. Nedfrusen sperma har smugglats in och inseminerats i kor av andra raser. Även embryon har smugglats in och inseminerats i kor, som kalvat renrasiga belgisk blå.
Enligt författarna finns belgisk blå idag hos runt 80 svenska uppfödare.
Belgisk blå har avlats fram för att få mycket kött. Man har avlat fram en defekt hos korna; muskelhypertrofi. En gen, myostatin, hämmar muskeltillväxten. Genom att "stänga" genen får man ohämmad muskeltillväxt eller "dubbellår". Defekten gör att djuren har svårt att röra sig.
Ekonomiska intressen
Enligt författarna ligger ekonomiska orsaker bakom satsningen på belgisk blå. Lantbruket och slakterierna ville öka sin lönsamhet. Ju mer kött varje styckningsdetalj innehåller, desto mindre slipper slaktare skära, och desto mer kan bonden få betalt.
Djurplågeri!
I Sverige har alla - från opinion till politiker och branschen - sagt blankt nej till rasen med motiveringen att det är plågsamt för djuren och en sjukdom som avlats fram. Djuren är inte byggda för att klara den enorma muskelmassan. De renrasiga kalvarna blir så stora att kvigorna måste förlösas med kejsarsnitt. Skelett och andra organ dukar under för vikten.
Missförhållanden på slakterier har funnits i många år trots att Länsstyrelse, Livsmedelsverk, miljö- och hälsoskyddskontor skött kontrollen. I boken skrivs det också hur myndigheterna undviker konflikter och hur kontrollanter utsätts för hot och påtryckningarpå slakterierna.
Lars-Göran Pettersson, förbundsordförande LRF, låtsas att han inget vet denna gång heller och skyller på på import av billigt kött från utlandet. Den lagstiftning vi har kring djurskydd och hygien innebär dyrare produktion och är en konkurrensnackdel, menar han. Vi sägs ha den hårdaste djurskyddslagstiftningen i Europa.
Men det verkar ju bara vara ett spel för galleriet och inget som kontrolleras av myndigheterna och som bara vissa bönder ( förhoppningsvis KRAV- och ekologiska odlare) följer. Men bönderna och LRF måste skärpa sig och myndigheterna sköta uppföljningen, då blir det säkert fler som köper det dyrare, svenska köttet. Det ska vara kännbara straff för den som missköter sig!
Läs också vad Bengt Ingerstam skriver om saken i sin blogg
Bloggar:, hälsa, mat ,samhälle, livsmedel forskning, samhälle, konsument, matblogg, miljö, Göteborg, jordbruk, odlingsmark, ekologisk odling,
2 kommentarer:
Vad som saknas är en pålitliga märkning av kött. Dels en djurvälfärdsmärkning utifrån uppfödningen av olika raser och djurslag. Dels fattas det en märkning av det är för ras, kön och ålder på köttet i kyldisken.
Monsterbiff till middag? är också en grupp på Facebook.
Det låter bra.
Skicka en kommentar