I mars förra året var det inte okej med smördeg utan smör. Men det var innan Livsmedelsverket hade läst på ordentligt. De hade i våras ett väldigt sjå att reda ut vad som egentligen gällde. Till slut kom dock experterna fram till att smördeg måste innehålla smör för att få heta så. Men någon månad senare tog ärendet en annan vändning när det upptäcktes att det faktiskt fanns ett nationellt undantag för smördeg. Det beror på att undantaget för smördeg är gammalt, minst 20 år, och att det inte hade förts in i något nytt direktiv, säger Daniel Kardell på Livsmedelsverket.
Produkter som smör, grädde och mjölk är hårt reglerade inom EU, men vissa varor som av tradition är intimt förknippade med sitt namn klarar sig undan märkningsreglerna.
Men visst är det hög tid att de reglerna ändras?!!! Som kund vill man inte köpa smördeg som inte innehåller smör, särskilt nu sedan det blivit känt hur mycket transfetter och andra onyttigheter det är i margarin.
Bloggar: mat ,samhälle, livsmedel, konsument, matblogg, Göteborg, hälsa ,forskning, kost,fett, mat, intressant, miljö
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar