fredag 6 mars 2009

Djurprodukter döljs i livsmedel

Snabbmat kallas ofta för "veggie" för att man ska tro att det är vegetarisk kost. Några exempel är Dafgårds Billys Veggie pizza, Gorbys Veggie pirog, Burger Kings Veggie Whopper och Max Veggie-mål. Alla dessa innehåller animaliska produkter som mjölk och ägg, och man kan därför inte komma undan reglerna genom att byta ut "vegetarisk" mot "veggie", eftersom man menar samma sak.

Bakom innehållsdeklarationernas konstiga namn och koder döljer sig ofta animaliska tillsatser, och matprodukter som många tror är fria från ingredienser från slaktade djur är inte det.

Gelatin t ex framställs av ben och svål från framför allt grisar. Det används till allt från godis, glass, kräm, sylt, yoghurt och lättmargarin till medicinkapslar. Cloetta använder gelatin från grissvål i sitt godis.

Gris finns även i MalacoLeafs godis med gelatin, till exempel Ahlgrens bilar och AKO kolor.Ost är ett annat exempel på en icke-vegetarisk produkt. Det finns en mängd andra animaliska tillsatser som används i olika typer av mat. På Livsmedelsverkets hemsida www.slv.se finns en lista över tillsatser med animaliskt ursprung.

Efter att ha läst det här känns det inte så kul att äta Ahlgrens bilar och annat gelegodis.

Andra bloggar: , , , , , , , kost,

Inga kommentarer: