onsdag 4 mars 2009

Kristina Eriksson svamlar om matfett

I gårdagens "Efter tio " på TV4, pratade matskribenten Christina Eriksson om matfetter och "rätt mat". Hon anser att man ska minska på mättat fett och istället äta "nyttiga fetter" . Gissa vilka? Jo Becel, margarin och tryffelolja (som enligt "Hemlige kocken" inte innehåller någon tryffel)!Hon har tydligen också gett ut en bok med samma innehåll. Man undrar ju vilka kopplingar hon har till livsmedelsindustrin eftersom den här boken och uppträdandet i TV, kommer väldigt lägligt i kostdebatten?

För övrigt är det dåligt av TV4 och Malou von Sivers att så okritiskt anamma detta utan att ta reda på vad aktuell forskning säger. Malou talade visserligen om den senaste forskningsrapporten, men i väldigt svepande ordalag och sa att senaste forskningsrapporten visar att det är mindre kalorier som ger viktminskning. Christina Eriksson höll med. Hon påstod också att transfetterna i margarin inte var farliga eftersom det var så lite i margarin.

Andra bloggar: , , , , , , , kost livsmedelsverket

4 kommentarer:

bengeten sa...

Hittade Kristinas bok om fetter på rean! för 49:-

Har med den i kommande projekt "Konsumenter granskar", för det är dags att både granska bokförfattare, tidningar och TV-program. Senaste i går TV PLUS med horribel propaganda för lågfett och lätt-frukost, utan motargument.

Kontakta mig på
skis-h@konsumentsamverkan.se
så kan jag skicka underlagget för detta granskningsprojekt.

Bengt

Mikael Bruér sa...

Med risk för cynismer...

Men jag tror inte det är en slump att det är TV4 och inte SVT som helt okritiskt släpper fram representanter för matindustrin. TV4s syfte är ju trots allt inget annat än att göra sina aktieägare glada.

Med det inte sagt att SVT sköter sitt jobb tillräckligt väl i den här frågan.

Kaktusblomman sa...

Det åter intressant det där med granskningsprojektet. Det vill jag gärna ta del av!

Kaktusblomman sa...

Som konsument är det inte lätt att veta vad man ska att tro, när det kommer motstridiga budskap hela tiden.